Produkter
Produkt Antal Pris

Inga produkter i kundvagnen.

Meny

Gummilarver för larvband

Nordisk Maskin erbjuder ett komplett sortiment av underredsdelar till alla typer av bandgående maskiner och applikationer, exempelvis, grävmaskiner, schaktmaskiner, bandlastare, kranar mm. Med underredsdelar menar vi dom slitagedelar som sitter på bandvagen: Kedjor, bandplattor, rullar, drivkrans, brythjul, drivmotor mm. Med ett av Europas största lager, kan vi erbjuda omgående leverans för dom flesta maskiner modellerna. För att möta marknadens krav på kvalité, pris och leverans erbjuder vi bara undervagnsdelar från världsledande tillverkare, där produkterna är anpassade för de tuffa förhållanden vi har i Norden. Kontakta oss för vidare information om gummilarver och undervagnsdelar. Läs hur du hittar rätt gummilarver / larvband till din maskin

Hur vet jag vilka gummilarver / larvband jag har?

Letar ni efter nya gummilarver / larvband till er grävmaskin eller minigrävare? Här är en snabb och enkel guide som hjälper dig att identifiera maskinens gummilarver.

För att få rätt ersättningsgummiband behöver du känna till följande information:

 • Bandbredd (mm)
 • CC mellan länkarna (mm)
 • Antal länkar (st)

Dessa mått kan du oftast hitta på maskinens befintliga gummilarver / larvband, larvbandet ska vara stämplat längsmed gummits yttersida (exempel 230x33x96) se bild nedan.


Om denna information inte är tillgänglig ta ett måttband och följ stegen enligt nedan.

1. Mät gummilarvandets totala bredd:2. Mät avståndet från mitten av en länk till mitten av nästa länk (i millimeter) det så kallade CC måttet mellan länkarna:

3. Räkna antalet länkar. Markera en av länkarna och räkna sedan varje länk runt gummilarvbandets totala omkrets tills du går tillbaka till länken som var markerad. Länkar är också kända som drivklackar eller tänder.

Så fort du har all information enligt ovan så har ni rätt förutsättningar att hitta rätt band till er maskin.
Kontakta oss  för att få offert på gummilarvband / larvband till marknadens bästa pris.
Eller fyll i formuläret nedan.

Hur byter man gummilarver / larvband?

Att kränga av och installera nya gummilarver / larvband på en grävmaskin, minigrävare, minilastare eller annat fordon är en ganska enkel operation som enkelt kan göras på mindre än en halvtimme (med vanan inne).
Om det är första gången kan det ta längre tid beroende på dina mekaniska färdigheter. Vi rekommenderar att ni är 2 personer för att underlätta skiftet.

Tänk på att ni båda bär ordentliga säkerhetskläder och se även till att arbetsområdet är säkrat och förhindra att andra kan beträda arbetsområdet.

Kräng av larvbandet

 

 • För att få utrymme att arbeta med gummilarvbandet lyft din maskin från marken med hjälp av grävmaskinsarmen och schaktbladet, cirka 150-200mm beroende på underlag.
  Vi rekommenderar att du även använder lyftbockar eller domkraft (godkända för vikten) som säkerhet för att stödja maskinen vid eventuellt hydraulfel.
 • Skruva loss muttern från bandspänningsanordningen (se instruktionsboken för just er maskin).
  När fettet pressas ut minskas bandspänningen. Hjälp spännhjulet att dra sig tillbaka genom att trycka ner mitten av gummibandet med foten.
 • Se om du med handkraft kan ta bort gummilarbandet från spännhjulet ta eventuellt hjälp av ett järnspett eller en grövre planka samtidigt som motorn till banddrivingen körs långsamt framåt.

Montera nya larvbandet

 • Lägg det nya gummilarvbandet under maskinen och dra på det på underredet.
  Montera gummilarvbandet ordentligt på kedjehjulet och dra den sedan på spännhjulet. Ta hjälp av en grövre planka, undvik att använda järnspettet i detta moment för att undvika skador på det nya gummilarvbandet.
 • Dra åt muttern för bandspänningsanordningen och fyll på fett genom ventilen med en fettspruta. Spännhjulet kommer att röra sig bakåt och spänna upp gummilarvbandet. Tänk på att inte pumpa in för mycket fett i spännanordningen, ett mellanrum måste lämnas mellan gummibandet och underredet (se instruktionsbok).
 • Sänk ner maskinen försiktigt och testa larvgången för att verifiera att det nya gummilarvbandet har monterats på rätt sätt. Om det nya larvbandet inte går flytande på din maskin, tvinga inte fram det.

Tips på underhåll av gummilarver / larvband

Livslängden på dina gummilarver / larvband beror på en rad olika faktorer, men det mesta handlar om maskinförarens medvetenhet. En utbildad maskinförare är det effektivaste sättet att undvika problem och skador på gummilarvbandet.

Här kommer några tips på hur du maximerar livslängden på dina gummilarvband / larvband:

 • Kontrollera med jämna mellanrum bandspänningen var 50-100:e timme (se instruktionsbok). Överspänning eller underspänning minskar livslängden och ger även slitage på rörliga delar i bandvagnen.
 • Undvik att köra på vassa föremål som tex sprängsten, krossad betong, armeringsjärn för att undvik skärskador på gummilarvbanden.
 • Rengör larvbanden och bandvagnen från sten, jord och skräp med jämna mellanrum.
 • Håll olja och andra kemikalier borta från gummilarvbanden, tänk även på att extrema temperaturer över +45 eller under -25 sliter extra mycket på gummilarvbanden.
 • Utför dagliga inspektioner av gummilarvbandet / larvbandet och bandvagnen för att säkerställa att allt är i gott skick, byt ut slitna delar vid behov.

Hur är ett gummilarver / larvband uppbyggda?

Även om vi bara ser gummi när vi tittar på gummilarver / larvband, finns det mycket mer att hitta i själva konstruktion. Man kan säga att gummilarver / larvband är uppdelat i 4 olika vitala delar, nedan går vi igenom dom olika delarna.


 • Gummi: det här är den självklara komponenten och det vi ser i sin helhet, gummit är starkt och är av hög kvalite, gummit skyddar även själva stålkärnan mot stickskador och andra påfrestningar.
 • Stållänkarna: deras huvudsakliga syfte är att gripa in i drivkransen för att skapa själva drivet. Stållänkarna håller även ihop stommen i bandet.
 • Stålkord: denna komponent säkerställer styvheten längs bandets längd, samtidigt som den ger bra motstånd mot spänningar.
 • Textillager: ett lager av textil är placerat mellan stållänkarna och stålkorden.