Bygga växthus
Många vill bygga växthus eller orangeri i dessa tider när hemmavaron och ”hemester” i stort sett är det som erbjuds i och med pandemin som drabbat vår värld och håller den i ett järngrepp. Vi uppskattar våra hem mer än någonsin och vill bygga ut och bygga nytt.
Nu när sommaren äntligen är här så är det många som har en önskan om att odla egna grönsaker, växter, blommor och annat smått och gott i ett eget växthus eller orangeri. I ett växthus eller orangeri kan man förlänga sommaren, förgylla fikastunderna, njuta av en känsla av utevistelse fast man är inomhus vid dåligt väder eller bara sitta och njuta i med nära och kära en härlig ljummen sommarkväll mitt i en tillvaro av prunkande växtlighet. Att ha ett växthus eller orangeri kan vara den sista detaljen som gör din gård eller trädgård komplett och vem vill inte ha egna hemodlade grönsaker som smakar gudomligt när de äts direkt från egen odling?
När man går i tankarna inför byggande av ett växthus eller orangeri så är frågorna många. Här är några viktiga frågor du måste ställa dig:
- Vad ska jag mitt växthus till, enbart till odling eller som lusthus?
- Ska växthusets utseende följa omgivningen eller bryta helt?
- Vilken storlek?
- Ska jag bygga växthuset själv eller ska jag ta hjälp?
- Behöver jag bygglov?
- Vad vill jag ha, orangeri, växthus, väggväxthus eller miniväxthus?
- Var ska jag placera mitt växthus?
- Vilken grund ska jag bygga mitt växthus på?
- I vilket material ska jag bygga mitt växthus?
- Vilket golv ska jag ha i mitt växthus?
- Hur gör jag med ventilationen?
- Vilken bevattning vill jag ha?
- Ska jag hålla plusgrader i mitt växthus hela året eller ska det stängas ner under vintern?
- Ska jag ha el indraget?
- Ska jag ha någon värmekälla?
Här nedan i texten ska vi ge lite tips och idéer och förhoppningvis ge svar på några av era frågor.Denna artikel är inte sponsrat av något företag, vi skriver det här inlägget för vi förstår av våra kunder att intresse av att bygga växthus eller orangeri är mycket stort.
Markberedning växthus
När du har bestämt dig för att bygga ett växthus/orangeri, vare sig du ska bygga själv eller köpa färdigt och var det ska placeras så är markberedningen mycket viktig. Har du dessutom bestämt dig för ett mindre växthus så tänk en gång till…. Du kanske helt plötligt har ändrat dig från att ”bara” odla i det till att kanske vilja sitta och njuta mitt i all grönska, så tänk alltid större än du vill ha. Ett större växthus har dessutom en större luftvolym och håller därför en jämnare temperatur än ett litet som är mycket mer känsligt för den gassande solen, dessutom är det lättare att placera ett växthus och man är inte lika beroende av att tänka på solens upp- och nedgång.
Som det nämndes så är ett noggrant markarbete mycket viktigt för att växthuset ska stå stabilt och inte röra på sig. Om växthuset rör på sig så kan det resultera i spruckna glasrutor, dörrar som inte går att stänga, sneda luckor etc. Hur djupt du behöver gräva beror helt på markförhållandena men grunden ska grävas ner till frostfritt djup. Vet du inte vad du har för markförhållanden så kan du kontakta något kunnig lokal entreprenör och ta reda på vad vad som råder i just din omgivning.
Vare sig du har en sluttande eller ett relativt plant ställe att placera ditt växthus på så är ett grundligt arbete av marken lika viktigt.
Sluttar marken så måste du givetvis fylla ut och jämna till där växthuset ska stå. Då behövs med all säkerhet en grävmaskin med rätt skopor, vi på Nordisk Maskin har många olika skopor till grävmaskiner, kolla in vårat skopsortiment här.
Beroende på växthusets storlek och hur mycket arbete det blir så kan det räcka med en mindre grävmaskin. Billigaste alternativet är givetvis att hyra en grävmaskin. Är det ett stort växthus eller orangeri som ska byggas så är maskiner nästan ett måste. Tänk på att en liten maskin blir givetvis billigare att hyra men då blir timkostnaden och bränslekostnaden högre än om du hyr en större maskin.
Vi på Nordisk maskin råder dig att om du ska hyra en grävmaskin så måste du tänka på att viss erfarenhet av att köra en sådan är att föredra. Räkna gärna på arbetet innan du bestämmer dig.
Ett annat alternativ är att hyra in både grävmaskin och förare om arbetet känns övermäktigt, vilket givetvis kommer kosta dig lite mer men då vet du att arbetet blir rätt och ordentligt gjort.
Utöver grävmaskin och rätt verktyg till denna så är en markvibrator att önska då marken där växthuset ska stå på måste vara stabilt och plant. Markvibrator Swepac FR 95 är en mycket lämplig markvibrator. Det är en framåtgående, lättmanövrerad vibrator och den tål tuffa tag trots dess storlek. Den är lätt att förflytta och har ett avvibrerat ergonomiskt handtag vilket gör att den inte känns påfrestande för kroppen att använda.
Hos oss på Nordisk Maskin kan du köpa eller leasa de maskiner och verktyg som du kan tänkas behöva när du ska bygga ditt växthus eller orangeri. Om du inte är van att styra upp sådana här byggen så kan en entreprenör göra det arbetet åt dig, kontakta någon lokal entreprenör och få ett kostnadsförslag innan du bestämmer dig för om du ska göra jobbet själv, eventuellt hyra maskiner eller ta in någon som gör hela jobbet år dig. Har du bestämt dig för att hyra maskiner och göra arbetet själv så hjälper vi på Nordisk Maskin dig gärna, vi är bara ett samtal bort. I slutet av denna artikel finner du vår mailadress och telefonnummer.
Är du entreprenör själv så kan du gärna gå in och kika på vårt sortiment och/eller kontakta oss för vidare funderingar.
Vilken grund ska jag ha till mitt växthus?
Beroende på hur du vill använda ditt växthus/orangeri så har grunden stor betydelse.Om du ska ha plusgrader året runt så bör grunden och marken under hela växthuset vara isolerad och gärna en bit utanför det, typ som en kjol, detta på grund av att spara på uppvärmningskostnader. Om du vill nyttja ditt växthus under hela året så krävs det elektricitet, belysning, ventilation och eventuell vattenförsörjning.
Ska du bara använda ditt växthus/orangeri under den varmare perioden på året så kan det räcka med att du förankrar det ordentligt i marken och kanske bygger upp den på en stenmur eller betongsockel eller bara ha en ram av till exempel aluminium eller trä. Om du gjuter en betongsockel kan du gjuta in smarta nedgjutningsjärn som går ner i marken och stabiliserar växthuset på ett smidigt och smart sätt men se till att allt är i våg så att du inte får lutning på huset. Vill du ha en gjuten platta under hela växthuset så är det viktigt att du även kryssmäter ordentligt. Innan du gjuter plattan så måste du också tänka på eventuell avrinning eller avlopp.Beroende på om du vill ha ditt växthus eller orangeri direkt på gräsmattan eller ha till exempel grusgolv så är det en fördel om du gräver bort marken en bit ner och grundar med en fiberduk på hårt packad yta som sedan toppas med packat grus, makadam eller liknande, tänk på att ha ett rejält lager, cirka 100-200 millimeter. Vill du ha marksten, plattor eller annat så kan du lägga ut frigolit ovanpå cirka 50 millimeter lager av grus. Efter det så lägger du på ännu ett lager av grus, cirka 100 millimeter som du jämnar till och packar hårt innan du lägger på ditt golv av till exempel plattor eller marksten.
Behöver jag bygglov till mitt växthus?
Det finns många bra sidor på internet som du kan läsa dig till vad som gäller med bygglov. För fristående växthus upp till 25 kvadratmeter så behövs det oftast inte något bygglov men det är absolut inte en regel utan det finns många saker som spelar in. Ska du ha ett fristående växthus så klassificeras det som en komplementbyggnad så det gäller att kontrollera vad som gäller i just din kommun.
Det här är givetvis långt ifrån en komplett beskrivning av hur du bygger ditt växthus eller orangeri men det kanske väcker lite tankar och idéer.
Varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst på Nordisk Maskin. Vi har lång erfarenhet av dessa typer av uppdrag och hjälper dig gärna med dina frågor och tips gällande maskiner och verktyg vid bygge av växthus eller orangeri och vi finns bara ett telefonsamtal bort på telefonnummer: 0589-102 32.
Du kan även maila oss: info@nordiskmaskin.se