Bygga pool
Hej och välkomna till ännu ett nytt blogginlägg!
I det här inlägget kommer vi att prata om att bygga pool, vad som krävs och vad man behöver tänka på. Detta inlägg är inte sponsrat ut av någon partner utan är skrivet av eget intresse och vi vet att våra läsare gärna läser om detta ämne eftersom vi fått in önskningar på denna rubrik.
I första delen av detta inlägg kommer vi prata lite om vad det kostar att gräva en ny pool på sin tomt. Det kan givetvis skilja sig lite beroende på, men man kan räkna med följande:
Enbart grävning för en 4 x 8 meters pool kostar cirka 15 000 kronor exklusive bortforsling av jord och etablering. Om man önskar bortforsling så tillkommer det ca 15 000 kronor och utöver det tillkommer en kostnad för deponi på cirka 30 000 kronor. Priserna brukar variera lite beroende på kommun, så det bästa är att kolla exakt vad som gäller i din kommun. En etablering brukar ligga på mellan 6000 till 12 000 kronor. Ett totalpris med etablering, bortförsel och deponi brukar landa på cirka 70 000 kronor och vill du att markentreprenören samtidigt anlägger markbädd inklusive makadam och fiberduk, då brukar det tillkomma ytterligare 20 000 kronor. Det är därför viktigt att man planerar sin anläggning av pool noggrant och ser till att ta in flera prisförslag från olika aktörer.
Vad menas med en etablering när man ska bygga pool?
Etablering av entreprenad är kostnaden för att frakta maskiner till platsen där maskinen skall verka. Då ingår det även kostnad för personal och lokaler som behövs för att hålla på med maskiner. Etablering kan vara ett okänt uttryck för dig som privatperson. Nu vet du!
Kommer du åt din poolgrävning med en liten grävare?
Det kan vara bra att tänka på det. Om du kommer åt med en liten grävare så kan det vara ett alternativ om du vill hålla nere kostnaderna när du ska bygga pool. En större grävare gör ofta jobbet snabbare och på så sätt en lägre arbetskostnad. Därför gäller det att jämföra ordentligt innan man anlitar en markentreprenör.
Liten grävare = Längre arbetstid, billigare i drift
Stor grävare = Kortare arbetstid, dyrare i drift
Se till att räkna ordentligt på ditt jobb. Vad blir bäst? En stor grävare eller en liten grävare?
Hur gör du för att undvika dyra kostnad vid bygge av pool?
Tänk på att grävningen är ett av de vanligaste trätoämnen mellan entreprenörer och beställare. Var därför noga med vad som ingår och inte, samt att alla detaljer kring bredd, höjd och djup är tydligt. Här följer några specialfall som också kan vara bra att diskutera igenom innan:
- Ingår bortforsling av jordmassor?
- Grävaren träffar på berg, vad gäller då? Vad händer då?
- Föroreningar i jorden, extra kostnader?
- Högt grundvatten, vad händer? Vi rekommenderar alltid att du tar reda på grundvattennivån innan du påbörjar din grävning.
Den stora frågan, gräva själv eller anlita en gräventreprenör?
Om det är en stor pool så behöver du garanterat en grävmaskin. Det kan snabbt bli ohanterligt att gräva för hand. Som vi beskrev innan, ju mindre maskin desto billigare i timmen men desto fler timmar. En större grävare gör givetvis arbetet snabbare men till ett högre timpris. Därför rekommenderar vi att alltid räkna på slutpriset för att se vad som blir billigast för din poolgrävning. Tänk också på att vissa tomter inte tillåter hur stora grävare som helst.
Ett annat alternativ är att hyra en grävmaskin och utföra arbetet själv. Då kommer du betydligt billigare undan på den sista raden. Viktigt att du känner dig hyfsat bekväm innan du börjar gräva, det är inte helt enkelt om du aldrig grävt tidigare.
Vi på Nordisk Maskin förespråkar att man använder sig av en entreprenör som har kunskap och erfarenhet gällande anläggning av pool. Det blir alltid billigare och resultatet blir oftast bättre ifall du aldrig själv suttit i en grävmaskin tidigare. Om du är osäker på vem du ska anlita så kan du använda tjänster som Hantverkare.se där du kan jämföra olika offerter på din egen hemmaort.
En kunnig och van entreprenörer har ofta bra redskap, vilket gör att ditt resultat blir bättre. Det finns så klart många olika typer av grävskopor som givetvis påverkar grävningen. För att få en inblick i hur en grävskopa fungerar kan du kika in här:
Grävskopor
Vi på Nordisk Maskin tillhandahåller grävskopor i olika modeller och storlekar för alla typer av grävarbeten. Om du är en entreprenör själv så kan du överväga att kika igenom vårt sortiment. Vi har alltid bra och ärliga priser på våra produkter från SE-Equipment och Engcon.
En annan pryl som kan behövas vid markarbete för poolgrävning är en markvibrator. Om du anlitar en markentreprenör så är det ofta något dom tillhandahåller. Om du saknar en markvibrator så kan du kolla igenom vårt sortiment. Vi har kvalitativa markvibratorer från Swepac.
Kolla här:
Markvibratorer
Detta är något du slipper hålla koll på ifall du är en privatperson anlitar ett företag för din poolgrävning. Men om du är intresserad så tipsar vi dig om att kika in vårt sortiment!
Om du är nyfiken på hur en poolgrävning går till i praktiken så tipsar vi dig om att se detta klipp från Youtube. Det kan ge en rätt bra inblick i hur alla moment går till i praktiken.
(Pool och konstruktion av Svenska Pool & SPA. Filmat av en privatperson)
Att gräva en pool är ett ganska stort jobb och kräver sin planering. Därför är det värt att tänka ordentligt innan och se till att planera ordentligt innan entreprenörer anländer till arbetsplatsen. Det kan snabbt bli väldigt dyrt ifall saker går åt fel håll när man har stora kostsamma maskiner i drift på platsen.
Var ska man placera sin pool?
Nordisk Maskin tipsar ur egen erfarenhet att placera poolen så nära huset som möjligt så att man enkelt kan ta ett dopp när man känner för det. Det kan också vara schysst att ha lite poolbelysning intill poolen som lyser upp på kvällarna. Det kan vara trevligt om det syns från matbord och vardagsrum. Att ha poolen nära huset är också bra ifall du vill ha uppsikt över barnen. Tänk också på att du kanske vill ha plats för solstolar och annat möblemang intill din pool.
Vi tipsar också om att undvika stora buskar eller träd intill poolen. Detta för att slippa göra rent poolen från löv och annat skräp så ofta. En placering i soligt söderläge gör att man delvis får en gratis uppvärmning av poolvattnet.
Hur ska man tänka kring poolsäkerhet?
Om du äger en pool så är det också ditt ansvar att barn eller djur inte kan falla ned i poolen av misstag. Du löser denna problematik genom att hägna in poolen med ett staket eller genom att använda ett genomtrampningssäkert pooltäcke eller pooltak. Ett pooltäcke minskar också förbrukningen av kemikalier samt att du hindrar löv och skräp att hamna i vattnet. Det finns pooltäcken som vevas upp och det finns pooltäcken som är helt automatiserade. Skillnaden i priserna kan variera rätt friskt beroende på vad du kikar på för typ av lösning. Ta gärna in fler offerter från olika företag för att matcha olika lösningar och priser.
Utomhuspool?
Det finns flera olika typer av markpooler. Vissa av dem, men inte alla går också att installera helt eller delvis ovan mark:
- Glasfiberpool
- Polystyrenblock med liner
- Trästomme av tryckimpregnerat trä med liner
- Stålpool med liner
- Gjuten betongpool med mosaik eller kakel
- Murad stomme av lecablock och liner
Filter och pump till poolen?
I anslutning till din pool behöver det finnas plats för pump och filter. Dessa prylar behöver skyddas från väder och vind och speciellt pumpen till större pooler som har egenskapen att låta rätt mycket. Det kan vara skönt att kunna stänga inne det ljudet i någon form av maskinrum för att slippa oväsen. Vanligtvis placerar man dessa dolt under trädäck eller vid sidan av poolen. Du behöver också plats för att förvara alla poolkemikalier på ett säkert sätt.
Vi hoppas du har blivit klokare kring ditt kommande poolbygge.
Om du har fler frågor gällande din byggnation så är du varmt välkommen att kontakta oss på Nordisk Maskin. Vår kundtjänst har lång erfarenhet av dessa typer av uppdrag och ger dig gärna tips och rådgivning ifall du vill handla redskap av oss eller få rådgivning kring din anläggning.
Tack för att du läst om poolbygge!
//Nordisk Maskin